A Nemzeti Pálinkakiválóság Programot 2014-ben indította el a Földművelésügyi Minisztérium.
A program irányítása és szervezése kiemelt faladatunk az Eredetvédelemért felelős Helyettes Államtitkárságon.

Az idei megmérettetésre 43 kereskedelmi pálinkafőzde 382 pálinkát, illetve törkölypálinkát nevezett be, ezzel a szervezőkre és a bírálókra is komoly feladatot róva, melyet sikeresen abszolváltak közreműködő szakértőink.

A Pálinkakiválóságok Könyvében kizárólag olyan pálinkatételek találhatóak, melyek minőségük alapján kerültek kiválasztásra.

Az értékelés szempontrendszerét a 2014-ben kialakított egységes pálinka bírálati rendszer és a fogyasztói közízlésnek való megfelelés határozza meg. A minősítést a Pálinka Bíráló Bizottság 10 tagja végezte, akik valamennyien pálinkaházaktól független, nagy tapasztalattal rendelkező szakértők. Csak azok a tételek kerültek eléjük, melyek az alapbírálaton, azaz az Országos Pálinka és Törkölypálinka Versenyen alkalmazott 20 pontos rendszerben legalább 16 pontot értek el. A pálinkabírálók az egyes tételeket anonim módon (vak kóstolás alapján), de csoportos konszenzussal értékelték, átfogó meghatározást adva a termékről, az apró különbségekre fókuszálva.

Az előző évekhez képest változás a TOP Pálinkakiválóság elnevezés, mely az ötcsillagos kategória elnevezést váltotta fel. Az egyes kategóriákba sorolt tételek közötti különbséget a jellemzésük részletességében fedezheti fel az olvasó.

Egyes főzdék a kiemelkedő munkájuknak köszönhetően, egy adott főkategórián belül igen sok díjazott tétellel rendelkeznek, azonban az eredeti versenykiírás csak főkategóriánként maximum 2-2 termék részletes bemutatását teszi lehetővé, ezzel a fogyasztóknak könnyebb eligazodást biztosítva.

Idén a kiválóságok közé összesen 161 tétel került, melyből 115 a Pálinkakiválóság és 46 a TOP Pálinkakiválóság címet viselheti, ezek közül 130-at mutatunk be részletesen ezen kiadványunkban.

Mivel fontosnak tartottuk érzékeltetni milyen sok kiváló termékkel találkozhatnak, az egyes főzdék részletesen bemutatott tételeit követően, felsorolás jelleggel megtalálják a további kiválóságnak választott tételeket.