Az agrárgazdaságért felelős miniszter 2018-ban is pályázatot írt ki a „Közösségi Díj a Hagyományos Termékekért” cím elnyerésére.

2018. évi díjazottak:
Miniszteri díjazottak
(emlékplakettben és miniszteri elismerő oklevélben részesültek)

Miniszteri díjazott önkormányzat: Szomolya Község Önkormányzata
A hagyományos cseresznye termesztési kultúra fenntartása érdekében az önkormányzat példaértékű közösségi tevékenységet folytat. Szomolyán 2001 óta minden év júniusában megrendezik a Cseresznyefesztivált.A „Szomolyai rövidszárú mézédes fekete cseresznye” elnevezésű termék 2012-ben elnyerte a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegy használati jogát. Azönkormányzat szorosan együttműködik a Szomolyai Cseresznyetermelői Körrel, amely termelői közösség a „Szomolyai rövidszárú fekete cseresznye” uniós oltalom iránti kérelem benyújtója.

Miniszteri díjazott társadalmi szervezet: Tradicionális Magyar Sajtok Egyesülete
A sajtkészítés hagyományainak fenntartása érdekében folytatott példaértékű közösségi tevékenysége elismeréseként miniszteri díjban és elismerő oklevélben részesül. Az egyesület célkitűzése megóvja a hagyományos sajtkészítés tudásbázisát megóvja és népszerűsítse a tradicionális sajtfogyasztást. A Győr-Moson-Sopron megyei Csemegesajt uniós oltalom iránti kérelmét az egyesület nyújtotta be 2016-ban.

Miniszteri elismerő oklevélben részesült:
Pilis Város Önkormányzata - a szlovák nemzetiségi gasztronómiai kultúra fenntartása érdekében folytatott kiemelkedő közösségi tevékenységéért.

Aldebrő Község Német Nemzetiségi Önkormányzata – a német nemzetiségi gasztronómiai kultúra fenntartása érdekében folytatott aktív közösségi tevékenységéért.

Magyar Szarvasgombász Szövetség – a szarvasgombászat hagyományainak fenntartása érdekében végzett kiemelkedő közösségi tevékenységéért.

Élhetőbb Környezetünkért Közhasznú Egyesület – a hagyományos palóc és jász termékek piacra jutása érdekében végzett aktív közösségi tevékenységéért.