20 éves a Hagyományok-Ízek-Régiók védjegy

                                                        

Jubileumi ülés a szentendrei Skanzenben

Az Agrárminisztérium Hagyományok-Ízek-Régiók programjának eredményeként már 189 termék viseli a HÍR védjegyet. A Hagyományok-Ízek-Régiók (rövidítve: HÍR) színes ábrás megjelölés nemzeti védjegylajstromba való bejegyzésének 20. évfordulója alkalmából 2022. május 26-án jubileumi HÍR Bíráló Bizottsági ülést tartottak.A jubileumi eseménynek Szentendrén a Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen) adott otthont, abból az alkalomból, hogy megújításra került az Agrárminisztérium és a Skanzen közötti védjegyhasználati szerződés.

                                         (Fotó: Deim Péter, Szabadtéri Néprajzi Múzeum)

A jubileumi ülésre rekordszámú, összesen 21 pályázat érkezett a HÍR védjegy használati jogának elnyeréséért az ország minden régiójából. A jubileumi ülés alkalmával a HÍR Védjegy Klub tagjai tájegységenkénti kiállítás keretében mutatták be termékeiket és a hagyományos tudás fenntartása érdekében kifejtett tevékenységüket. Az ülés résztvevői szervezett tárlatvezetéssel ismerhették meg a Skanzen május 19-én átadásra került új Erdély tájegységét.


Dr. Cseri Miklós a Skanzen főigazgatója megnyitójában elmondta, hogy a múzeum tevékenységében fontos szerepet játszik a hálózatosodás, melyben a tájházak és a szellemi kulturális örökség jegyzékén szereplő elemek közösségeinek kiemelt szerepük van. A Skanzen fontosnak tartja a hagyományos tudás megőrzését, illetve annak különböző módon történő élményszerű átadását. A HÍR védjegy használati szerződés megújítása ezen tevékenységekben kiemelt jelentőségű.

 Gál Péter főosztályvezető, Agrárminisztérium Borászati és Kertészeti Főosztályának vezetője köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a HÍR védjegyes termékek a hungarikumok rendszerében az Ágazati Értéktár részét képezik.


A HÍR programot az Agrárminisztérium a Földrajzi Árujelző Program előiskolájaként működteti. Jó példaként említette, hogy a HÍR védjegyes termék közül 17 termék földrajzi árujelzője már uniós oltalom alatt áll, mint például a Fertőd vidéki sárgarépa és Hegykői petrezselyemgyökér vagy a Győr-Moson-Sopron megyei csemegesajt. Jelenleg a Nagykörűi ropogós cseresznye, a Lajta sajt és a Szabolcsi alma uniós oltalom iránti kérelme van folyamatban.

Az Agrárminisztérium által 2015-ban elindított  Földrajzi Árujelző Programjának keretében a termelői közösségekkel folytatott szakmai együttműködés eredményeként 79-ra emelkedett az Európai Unió által bejegyzett magyar földrajzi árujelzők száma. Ezzel az eredménnyel Magyarország az EU 27 tagállama között az előkelő 7. helyen áll. Kiemelte, hogy az uniós oltalom alatt álló magyar földrajzi árujelzők a Magyar Értéktárba kerültek, így a kiemelkedő nemzeti értékek közé tartoznak.

Felhívta még a figyelmet arra. hogy az idén is meghirdetik a Közösségi Díj a Hagyományos Termékekért miniszteri díjpályázatot, amellyel évente elismerésben részesítik azokat a termelői közösségeket, akik a hagyományos és tájjellegű termékek piacra juttatását, fogyasztói népszerűsítését, továbbá a hagyományos tudás átadását kimagaslóan, példaértékűen folytatják. A várhatóan ez év második felében megjelenő pályázati kiírásban kiemelt értékelési szempont lesz a pályázó közösségek társadalmi felelősségvállalása az elmúlt pandémiás időszak alatt és a szomszédságunkban jelenleg is dúló háború idején.


Végül rámutatott arra, hogy hagyományos és tájjellegű termékeink védjeggyel illetve földrajzi árujelzővel való megjelölésével a termelői közösségek hitelesen tudják megkülönböztetni termékeiket a szokványos tömegtermékektől az éles piaci versenyben. A termelői közösségek ebben való szerepvállalását az Agrárminisztérium előzőekben három előbb említett kezdeményezése segíti: Földrajzi Árujelző Program, Hagyományok-Ízek-Régiók védjegy program és Közösségi Díj a Hagyományos Termékekért miniszteri díjpályázat.

Az Agrárminisztérium fenti programjairól és pályázatairól a www.gi.kormany.hu oldalon található részletes információ. A pályázni szándékozók kérdéseikkel forduljanak bizalommal az AM HÍR titkárságához a wMykRrSPogcE25daGlyQGFtLmdvdi5odQ== e-mail címen. A HÍR védjegyről további információ, valamint a pályázati felhívás az alábbi hivatkozáson érhető el: www.gi.kormany.hu/hir-palyazati-felhivas

A kapcsolódó anyagok között  található fényképeket a Szabadtéri Néprajzi Múzeum fotósa, Deim Péter készítette.

                                      (Fotó: Deim Péter, Szabadtéri Néprajzi Múzeum)


 

Menü

Navigáció