2017. évi "Közösségi Díj a Hagyományos Termékekért" (KDHT) Pályázat díjazottjai

Az agrárgazdaságért felelős miniszter 2017-ben is pályázatot írt ki a „Közösségi Díj a Hagyományos Termékekért” cím elnyerésére.

2017. évi díjazottak:
Miniszteri díjazottak
(emlékplakettben és miniszteri elismerő oklevélben részesültek)

Miniszteri díjazott önkormányzat: Nagykörű Községi Önkormányzat
Nagykörűben már a XVIII. század óta jelen van a szőlő-és gyümölcstermesztés. Ezt a természeti  értéket kihasználva Nagykörű Községi Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a falut és a cseresznyét megismertető rendezvényeket szervezzen. „Virágzástól Befőzésig Nagykörűben” elnevezésű rendezvénysorozatukkal aktív szerepet játszanak a hagyományos és tájjellegű termékek piacra jutásának elősegítése érdekében. Emellett a község példaértékű tevékenységet fejt ki az iparjogvédelmi oltalmi formák használata terén is. 2016-ban a település Nagykörűi ropogós cseresznye termékével elnyerte a HÍR védjegyhasználati jogot, 2017-ben pedig elindult a Nagykörűi ropogós cseresznye és a Nagykörűi cseresznyepálinka uniós oltalmi eljárása is.


Miniszteri díjazott társadalmi szervezet: Civilek a Lakóhelyért Egyesület
Az egyesület elismerésre méltó tevékenységet fejt ki az iparjogvédelmi oltalmi formák használata terén. 15 sütőipari termékük nyerte el a HÍR védjegyhasználati jogot. 2 termékük Megyei Minőségi Termék címet kapott. Éves nagy rendezvényük a Kemencés Nap és a Hajdúsági Kenyérünnep, melyek célja a hagyományos sütemények készítésének megismertetése és népszerűsítése. Az egyesület 2016. decemberében egy nagysikerű receptkönyvet adott ki, melyben  HÍR védjegyes termékeik, valamint egyéb helyi, hagyományos hajdúsági sütemények és ételek receptjei találhatók. A Civilek a Lakóhelyért Egyesület példaértékű tevékenységével képes összetartani a helyi közösséget, rendezvényeire bevonni a fiatalokat és a roma közösséget.


Miniszteri elismerő oklevélben részesült:

Túrkeve Városi Önkormányzat - kiemelkedő hagyományörző és közösségi tevékenysége elismeréseként

A „Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány – kiemelkedő hagyományörző és közösségi tevékenysége elismeréseként

Közösség a Megújuló Vidékért Egyesület – kiváló közösségi tevékenysége elismeréseként

Csernelyi Derelyések Hagyományőrző Egyesület – kiváló közösségi tevékenysége elismeréseként

Menü

Navigáció