Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként 21 földrajzi árujelző szerzett uniós oltalmat

Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelző Programja szakmai segítséget nyújt a termelői csoportosulásoknak a földrajzi árujelző oltalma iránti kérelmeik benyújtásához.  A program eredményeként 2015 óta Magyarország részéről 29 földrajzi árujelző oltalom iránti kérelem került benyújtásra az Európai Unióhoz és ezek közül 21 már megszerezte az uniós oltalmat. Ezekkel együtt az uniós oltalom alatt álló magyar földrajzi árujelzők száma 77-re emelkedett.

2021. október 8-án az OMÉK részeként az Agrárminisztérium, „Földrajzi árujelzők oltalmának jelentősége az agrárgazdaságban” címmel Díjátadó Gálakonferenciát tartott.

Farkas Sándor miniszter-helyettes az esemény megnyitóján méltatta a Földrajzi Árujelzők Program eredményességét, melynek keretében az elmúlt években 21 magyar termék földrajzi árujelzője szerzett uniós oltalmat.  Az Agrárminisztérium fontos és hasznos eszköznek tekinti a földrajzi árujelzőket, amelyekkel fokozható a minőségi agrártermékek versenyképessége. Az agrártárca tovább kívánja erősíteni a földrajzi árujelzők rendszerét és aktívan segíti a termelői közösségek értékteremtő munkáját. Reményét fejezte ki, hogy a mai napon elismerésben részesülők jó példája nyomán a jövőben egyre több termelői csoportosulás ismeri fel az oltalomból fakadó piaci előnyöket.

Tarpataki Tamás agrárpiacért felelős helyettes államtitkár előadásában kiemelte, hogy a nemzetközi kereskedelmi kapcsolatokban is előtérbe került a földrajzi árujelzők oltalma. A földrajzi árujelzőknek olyan hozzáadott értéket növelő hatásuk van, amelyek lehetővé teszik a termelők és az értéklánc egyéb szereplői számára versenyképességük növelését. Hangsúlyozta továbbá, hogy a kormányzat által teremtett kedvező jogi és támogatási környezet gazdasági lehetőséget nyújt a földrajzi árujelzős termékek előállítói számára, ezek kiaknázása azonban a termelői csoportosulások kezében van.

Dr. Vass László Ádám a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának osztályvezetője a földrajzi árujelzők nemzetközi oltalmi lehetőségeit mutatta be. Kiemelte, hogy a Lisszaboni Megállapodás genfi szövege az eredetmegjelöléseken túl a földrajzi jelzésekre is kiterjeszti a nemzetközi oltalomszerzés lehetőségét. Az Európai Unió genfi szöveghez való csatlakozásával pedig lehetővé válik az uniós oltalom alatt álló földrajzi árujelzőkre a nemzetközi oltalom megszerzése.

A rendezvény befejező részében panelbeszélgetés keretében bemutatásra kerültek az uniós oltalmat elnyert Akasztói szikiponty, Győr-Moson-Sopron megyei csemege sajt, Tuzséri alma jó példái. A termékek termelői csoportosulásainak vezetőivel folytatott élénk eszmecsere során a résztvevők az uniós oltalom megszerzését motiváló tényezőit, a termelői csoportosulások működésének tapasztalatait és az oltalom használatának előnyeit vitatták meg.

A díjazottakról készült képe ide kattintva érhetőek el.

Menü

Navigáció