A 79. OMÉK keretében 2019. szeptember 27-én a „Földrajzi árujelzők a versenyképesség szolgálatában” címmel szakmai rendezvényt szervezett az Agrárminisztérium, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával és a Pálinka Nemzeti Tanáccsal együttműködve.
A konferencia szervezésének célja az volt, hogy a termelői közösségeknek szakmai segítséget nyújtson a földrajzi árujelzők uniós oltalma iránti eljáráshoz, továbbá rámutasson az oltalom megszerzéséből fakadó piaci előnyökre is. Ezt a cél szolgálta az Európai Bizottság meghívott szakértőinek tájékoztató előadásai a földrajzi árujelzők használatának jelentőségéről, továbbá a borok és a szeszes italok uniós oltalmi eljárásainak legújabb változásairól.
A földrajzi árujelző oltalmat kérelmezők közül az elmúlt időszakban átmeneti nemzeti oltalmat szerzett 4 termék termelői illetve csoportosulásaik képviselői az ünnepség keretében vehették át a miniszteri elismerő okleveleket.
A 79. OMÉK alkalmából meghirdetett Hagyomány és Innováció Díj az Agrárgazdaságban (HIDA) pályázaton eredményesen szereplők részére 4 elismerő oklevél átadására is sor került a rendezvényen.

Részletes szakmai beszámoló itt olvasható.