A HÍR védjegy Bíráló Bizottság kihelyezett ülését 2023. május 24-én a Hajdúböszörményi Tájházakban tartottuk Hajdúböszörmény város Önkormányzata meghívására.

Dr. Györe Dániel osztályvezető köszöntőjében elmondta, hogy az Agrárminisztérium célkitűzése, hogy az agrárgazdaság területén a termelői közösségek egyre több földrajzi árujelzős termékre nyújtsanak be oltalom iránti kérelmet, éljenek az oltalom nyújtotta lehetőségekkel és élvezzék azok előnyeit. A Földrajzi Árujelzők Program keretében a termelői csoportosulásoknak aktív szakmai segítséget nyújtanak termékleírások elkészítéséhez és kérelmeik benyújtásához. A Földrajzi Árujelzők Program eredményeként az idén 82-re emelkedett az uniós oltalom alatt álló földrajzi árujelzős magyar agrártermékek száma, legutóbb a Keleméri bárányhús részesült uniós elismerésben tavaly decemberben. További 10 agrártermék, közöttük a HÍR védjegyes Szabolcsi alma és Lajta sajt uniós eljárása van folyamatban és az eljárás lezárásáig átmeneti nemzeti oltalmat élveznek ezek az elnevezések.

Az osztályvezető emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés tavaly december 7-én fogadta el az agrártermékek eredetvédelméről szóló törvényjavaslatot, amely megfelelő jogszabályi környezetet teremt a termelői közösségek számára, hogy a földrajzi árujelzők oltalmából fakadó előnyöket jobban ki tudják használni. A törvény végrehajtását célzó kormányrendelet, - amely az eljárások egyszerűsítését, a csoportosulások megerősítését célozza - jelenleg egyeztetés alatt áll.

A termelői közösségek megerősítését a KAP Stratégiai Terv II. pillérében több támogatás is ösztönzi. Az együttműködések területén külön támogatási lehetőségként jelenik meg a földrajzi árujelzős és hagyományos különleges termékek elismertetésének, működtetésének és promóciójának támogatása.

Az Agrárminisztérium a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) program keretében 2010 óta pályázati rendszert működtet a HÍR védjegy használati jogának elnyerésére. A pályázaton hagyományos és tájjellegű termékekkel lehet részt venni. A HÍR védjegy bejegyzésének 20. jubileumi évében, tavaly 211-re nőtt a HÍR védjegyes termékek száma.

Az Agrárminisztérium a hagyományos és tájjellegű termékeket előállító termelői közösségek elismerésére „Közösségi Díj a Hagyományos Termékekért” címmel miniszteri díjpályázatot működtet, amely várhatóan az idén ősszel ismét kiírásra kerül.

Pallóné Dr. Kisérdi Imola a HÍR Bíráló Bizottság elnöke a bizottság ülése után beszámolt róla, hogy a kihelyezett ülésen a HÍR Bíráló Bizottság a következő pályázatokat bírálta el:

-     Mendei Óvodásokért Alapítvány: Mendei cirkos kalács

-  Civilek a Lakóhelyért Egyesület: Böszörményi diós zsák, Böszörményi mágnás pite és Lekváros köles málé

A Bíráló Bizottság egyhangú döntést hozott mindegyik termék esetében, így a védjegyhasználati jog megadását javasolta, mivel a termékleírások alapján hagyományos és tájjellegük bizonyítást nyert.