A berlini Magyar Nagykövetség 2017. november 21-22. között immár 7. alkalommal rendezte meg a Magyar Szüret elnevezésű gasztronómiai és borászati fesztiválját.

A Nagykövetség 2017. november 21-22. között immár hetedik alkalommal rendezte meg a Magyar Szüret elnevezésű gasztronómiai és borászati szakmai eseményét, amely a legnagyobb a külképviseleteken megrendezett, hasonló jellegű események között. A rendezvény hagyományosan a magyar élelmiszergazdaság exportképes kis- és középvállalkozásainak piacra jutását, illetve a legmagasabb minőséget elérő magyar élelmiszerek, kiváló borok és pálinkakiválóságok németországi megismertetését és bevezetését szolgálja, mely egyúttal imázsépítő szerepet is betölt. A 7 éves múltra visszatekintő nagykövetségi rendezvény sikerességét igazolja az is, hogy a magyar mező- és élelmiszergazdaság kiváló minőségű termékeinek németországi kivitele 2017-ben tovább erősödött (a rekordévnek számító 2016-hoz képest az I-VIII. havi adatok alapján 20,2%-kal, 913,8 millió euróra erősödött, jelentős (177,8 millió eurós) pozitív külkereskedelmi egyenleggel), amely a volumen mellett egyben az exportált termékek minőségi javulását is jelenti.

A német szakmai közösségi média rendkívül pozitívan értékelte a mesterkurzusok tartalmát és előadásmódját. A rendezvény keretében a szakmai látogatóknak lehetőségük volt a magyar kiállítókkal egyenként is egyeztetni – itt több üzleti megbeszélésre is sor került.

A Földművelésügyi Minisztérium, Eredetvédelemért felelős helyettes államtitkárságáról Gál Péter helyettes államtitkár és Kielmayer Kristian bor-pálinka szakértő tartott kóstolással egybekötött előadást. A telt házas, eredetvédelmi előadás első részében a magyar termőföld értékei kerültek bemutatásra, kiemelt figyelmet szentelve az eredetvédett termékeknek. Az előadás második részében borkóstolással egybekötött mesterkurzuson vettek részt a szakmabeliek és meghívott vendégek. Délután pedig a Pálinkakiválóságok mutatkoztak be: pálinka, gyümölcsök legjava, termőterület és gyümölcs közötti harmónia címmel. A pálinkáknak, mint a Minisztérium kiadványának - Pálinkakiválóságok 2017 - nagy sikere volt a hallgatóság visszajelzései alapján.

(Forrás: Illés Bálint, berlini agrárattasé)