A „Hagyományok-Ízek-Régiók” védjegy bejegyzésének 20. évfordulója alkalmából tartott jubileumi rendezvényen Tarpataki Tamás agrárpiacért felelős helyettes államtitkár miniszteri okleveleket adott át a hagyományos és tájjellegű terméket előállító termelői közösségek részére.

A helyettes államtitkár köszöntőjében elmondta, hogy az Agrárminisztérium célkitűzése, hogy az agrárgazdaság területén a termelői közösségek egyre több földrajzi árujelzős termékre nyújtsanak be oltalom iránti kérelmet, éljenek az oltalom nyújtotta lehetőségekkel és élvezzék azok előnyeit. A Földrajzi Árujelzők Program keretében a termelői csoportosulásoknak aktív szakmai segítséget nyújtanak termékleírások elkészítéséhez és kérelmeik benyújtásához. A Földrajzi Árujelzők Program eredményeként az idén 81-re emelkedett az uniós oltalom alatt álló földrajzi árujelzős magyar agrártermékek száma, legutóbb a Derecske alma és a Nagykörűi ropogós cseresznye részesült uniós elismerésben. További 11 agrártermék, közöttük a Szabolcsi alma, a Lajta sajt és a Borzag pálinka oltalmi eljárása folyamatban van és annak lezárásáig átmeneti nemzeti oltalmat élveznek.

Az Agrárminisztérium a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) program keretében 2010 óta pályázati rendszert működtet a HÍR védjegy használati jogának elnyerésére. A pályázaton hagyományos és tájjellegű termékekkel lehet részt venni. A HÍR védjegy bejegyzésének 20. jubileumi évében 13 pályázó 22 terméke nyerte el a HÍR védjegyhasználat jogát, velük együtt 211-re nőtt a HÍR védjegyes termékek száma.

A helyettes államtitkár bejelentette, hogy az Országgyűlés december 7-én elfogadta az agrártermékek eredetvédelméről szóló törvényjavaslatot, amely megfelelő jogszabályi környezetet teremt a termelői közösségek számára, hogy a földrajzi árujelzők oltalmából fakadó előnyöket jobban ki tudják használni.

A jövőbe tekintve utalt arra, hogy az Európai Bizottság elfogadta Magyarország elkövetkező öt évre (2023-2027) szóló Közös Agrárpolitikai Stratégiai Tervét, amely alapvetően meghatározza agrárgazdaságunk jövőbeni fejlődési irányait.

A termelői közösségek megerősítését a KAP Stratégiai Terv II. pillérében több támogatás is ösztönzi. Az együttműködések területén külön támogatási lehetőségként jelenik meg a földrajzi árujelzős és hagyományos különleges termékek elismertetésének, működtetésének és promóciójának a támogatása.

Az oklevelesek jegyzéke a csatolt dokumentumok között található.

Az eseményről készült kisvideó itt tekinthető meg.

Az eseményről megjelent sajtóközlemény elérhetősége az Agrárminisztérium honlapján: https://kormany.hu/hirek/kiemelt-jelentosegu-a-hazai-agrartermekek-nepszerusitese

 

Az eseményről és a díjazottakról készült fotók ezen a linken tekinthetők meg. 

 További információk elérhetők a www.gi.kormany.hu oldalon.