2018. december 7-én megrendezésre került a Termelői Közösségek Napja konferencia az Agrárminisztériumban.

A hagyományos termékeket előállító közösségek részére szervezett konferencia megnyitójában Tarpataki Tamás agrárpiacért felelős helyettes államtitkár kiemelte a minőségi agrártermékek megkülönbözethetőségének lehetősége a földrajzi árujelzők oltalmában és a védjegyekben rejlik. Jelenleg 36 bor, 14 mezőgazdasági termék és élelmiszer, 8 pálinka földrajzi árujelzője áll uniós oltalom alatt.

Az Agrárminisztérium fontosnak tartja, hogy olyan nagy piaccal rendelkező országok területén, mint például Kína, USA, Kanada és Oroszország is oltalmat élvezhessenek ezek a termékek.

Az Agrárminisztérium földrajzi árujelző programja eredményeként 21 új földrajzi árujelző uniós oltalma iránti kérelem tart uniós szakaszban, 10 pedig nemzeti eljárás alatt áll.

Az elmúlt időszakban átmeneti nemzeti oltalmat szerzett földrajzi árujelzők: az Őrségi tökmagolaj, a Keleméri bárányhús, a Tuzséri alma, a Nagykörűi cseresznyepálinka, a Sárréti kökénypálinka, Madarasi birspálinka mögött álló termelők és csoportosulásaik képviselői szintén az ünnepség keretében vehették át a miniszteri emléklapot.

A hagyományos termékeket előállító közösségek együttműködésének elősegítését, a tapasztalatcseréjüket szolgálta a szakmai fórum, amelyen földrajzi árujelzős termékek és termelői közösségek jó példáinak bemutatására került sor (Győr-Moson-Sopron megyei csemegesajt, Madarasi birspálinka, Szegedi tükörponty).

Dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár az agrárminiszter nevében átadta a „Közösségi Díj a Hagyományos Termékekért” (KDHT) 2018. évi pályázat nyerteseinek a miniszteri díjakat és elismerő okleveleket a példaértékű tevékenységet folytató közösségek számára. Önkormányzati kategóriában miniszteri díjban Szomolya Község Önkormányzata részesült a hagyományos cseresznye termesztési kultúra fenntartása érdekében kifejtett példaértékű közösségi tevékenységéért. Társadalmi szervezet kategóriában miniszteri díjban a Tradicionális Magyar Sajtok Egyesülete részesült miniszteri díjban a hagyományos sajtkészítés hagyományainak fenntartása érdekében kifejtett példaértékű közösségi tevékenysége elismeréseként.

A Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) Program keretében a HÍR védjegy használati jogára sikerrel pályázók részére adták át a díjakat és elismerő okleveleket. Jelenleg 92 termelő 176 terméke viselheti a HÍR védjegyet.

A konferencia a 2018. évi Koccintás ünnepélyes díjkiosztásával zárult. A nyolcadik alkalommal megrendezett Magyar Bor Napján a Legkedveltebb Borvidéki település Aldebrő lett, amely így a tavalyi év után másodszor nyerhette el a kitüntető címet. A Magyar Bor Napjai szervezői elmondták, hogy a borturizmus iránt érdeklődők 2019. február 23-án ismét találkozhatnak a BorÉRT borturisztikai kiállításon, konferencián és vásáron a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, ahol a HÍR védjegyesek is helyet kapnak.