Az Agrárminisztériumban 2019. december 6-án megrendezett Termelői Közösségek Napján Tarpataki Tamás helyettes államtitkár elmondta, hogy a termelői csoportosulások megléte a földrajzi árujelzős oltalmi rendszerek eredményes működtetésének egyik sarokköve. A szaktárca földrajzi árujelzős oltalommal, védjegy programmal és szakmai díjak odaítélésével is ösztönözni kívánja a csoportosulásokat. Kiemelte továbbá, hogy nemzetközi kereskedelmi kapcsolatokban előtérbe került a földrajzi árujelzők oltalma. Ezt felismerve a hivatalba lépett új Európai Bizottság zászlajára tűzte a földrajzi árujelzők szerepének megerősítését, ezt a célkitűzést az Agrárminisztérium is támogatja. A földrajzi árujelzők olyan hozzáadott érték növelő hatással bírnak, amely lehetővé teszi a termelők és az értéklánc egyéb szereplői számára versenyképességük biztosítását. Elmondta, hogy a Földrajzi Árujelzők programja keretében a termelői csoportosulások által benyújtott kérelemből 27 földrajzi árujelző oltalom iránti kérelem már uniós vizsgálati szakaszban van.
A minisztérium Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegy programja 2010 óta következetesen és karakteresen képviseli küldetését: Magyarország hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeit és élelmiszereit jelölve minőségi garanciát nyújt a fogyasztók számára a termék hitelességéről. A HÍR védjegy pályázat eredményeként 2019-re már összesen 93 pályázó 178 terméke nyerte el a használati jogot. A Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége értékmentő tevékenysége keretében sikeresen pályázott és elnyerte a Hagyományok-Ízek-Régiók HÍR védjegy használati jogát Gulyásleves és Kondorosi gulyás termékeire.
2016 óta minden évben meghirdetett „Közösségi Díj a Hagyományos Termékekért” miniszteri díjpályázattal a szaktárca célja a hagyományos és tájjellegű termékek piacra jutása érdekében kimagasló tevékenységet folytató közösségek elismerése és példaképül állítása.
A konferencia programjára tűzött szakmai előadások a hagyományos termékeket előállító közösségek tevékenységének szakmai támogatását, együttműködésük és tapasztalatcseréjük elősegítését szolgálták.
Az agrárminiszter által adományozott „Közösségi Díj a Hagyományos Termékekért” elismerésben részesült a Szekszárd Borvidék Nonprofit Kft. az oltalom alatt álló eredetmegjelölésű Szekszárdi borok hírnevének előmozdításáért folytatott borvidéki közösségi marketing tevékenységéért és a Szimbiózis a Harmonikus Együtt-létért Alapítvány társadalmi felelősségvállalásáért megváltozott munkaképességű emberek alkalmazása által. Elismerő oklevélben részesült példaértékű közösségi tevékenységéért Szarvaskő Község Önkormányzata, a Homokhátság Szíve Zöldség- és Gyümölcsfeldolgozó Szociális Szövetkezet, továbbá az Emberi Összefogással a Környezetért, a Természetért Egyesület

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a Rögös túró hagyományos különleges termék Európai Unió általi bejegyzéséért részesült miniszteri emléklapban. 
Végül az országos Koccintás program keretében legtöbbet koccintott borvidéki települések kaptak díjat és oklevelet. Bár az időjárás több helyen is megpróbálta eltántorítani a résztvevőket a koccintástól, mégis az idei évben többet emelhették fel poharukat, mint tavaly. Komoly verseny alakult ki idén is a Legkedveltebb Borvidéki Település címért, amelyet a 9. Koccintás versenyen a tavalyi győztes Aldebrő település kaphatott meg ismét. Csopak, Erdőbénye, Kecskemét, Etyek, Gyönk, Kisjakabfalva, Zalakaros és Mór borvidéki települések bizonyultak idén a legkedveltebbeknek borvidékükön. Adony település Borbarát Település díjban részesülhetett, míg Enying a Legjobb Első Koccintó elismerést vihette haza a település borkedvelőinek.

A rendezvény kóstolóval zárult, a Kondorosi csárda a HÍR védjegyes Kondorosi gulyást kínálta. A  2019. évi HIDA díjas Kemence Sütőipari  Kft. Szatmári szilalekváros gombócot sütött pékné módra. A 2017. évi KDHT miniszteri díjas Civilek a Lakóhelyért Egyesület HÍR védjegyes frissen sült, hajdúböszörményi süteményeket kínált a részvevőknek. Kísérő rendezvényként pedig a Túri Kamra, az Év Helyi termék boltja kínálta karácsonyi kézműves portékáit.