Magyarország Hágai Nagykövetsége és a holland Diplomat Magazine 2017. november 23-án a hágai Carlton Ambassador Hotelben „Tokaj, the one and only - Masterclass on the world renowned wine region of Hungary” (magyarul: Tokaj, az egyetlen – mesterkurzus a világhírű magyar borvidékről) elnevezéssel borbemutatóval egybekötött szakmai programot szervezett a holland borász társadalom képviselőinek. A rendezvényen Kielmayer Kristian, az Földművelésügyi Minisztérium (FM) Eredetvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárságának szakértője mutatta be tíz tokaji borászat különleges minőségű borait és pezsgőjét.

Az exkluzív helyszínen szervezett programon 55 holland borszakértő mellett, többek között borimportőrök, kis- és nagykereskedelmi beszerzők, gasztronómiai szakújságírók, továbbá sommelier-k, és borturisztikai szakemberek, vettek részt. A szakértők között olyan prominens vendégek voltak jelen, mint az Ahold Delhaize, Hollandia és a világ egyik legnagyobb élelmiszer-kiskereskedelmi láncának és a Schiphol Amszterdam repülőtér VIP részlegének beszerzője, a Wine and Spirit Education Trust (WSET) képzést folytató Wijnstudio munkatársai, a Nederlands Wijngilde, Hollandia legnagyobb borkóstoló egyesülete, valamint a Lekker500 holland étteremkalauz főszerkesztője.

A nagykövetség kereskedelmi irodájának megkeresésére 10 tokaji borászat ajánlotta fel borait és pezsgőjét: többek között a Patrícius, Tokaj Hétszőlő, Grand Tokaj, Kikelet, Dereszla, Barta, Oremus, Degenfeld, Royal Tokaji és Árvay. 2017 a Furmint éve, így a hungarikumnak számító aszú mellett több furmint is szerepelt a borsorban. A rendezvényre az FM Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért Felelős Helyettes Államtitkársága tokaji aszús libamáj készítményeket ajánlott fel.

(Forrás: Hágai Nagykövetség)

Az eseményről a következő oldalakon és a közösségi médiában lehet a továbbiakban tájékozódni:

https://haga.mfa.gov.hu/hun/news/tokaj-the-one-and-only-magyar-borbemutato-hagaban
https://haga.mfa.gov.hu/eng/news/tokaj-the-one-and-only-hungarian-wine-tasting-program-in-the-hague
https://www.facebook.com/EmbassyHUNL
https://youtu.be/EIbCEH85B6w
https://twitter.com/Amb_Kocsis/status/935031589683302402

http://www.diplomatmagazine.nl/2017/12/28/glittering-tokaj-wines/