Az Európai Bizottság 2019. november 4-én nyilvános konzultációt indított, amely a termelőket, a feldolgozókat, a nemzeti hatóságokat, fogyasztókat és a kutatókat célozza meg. A Bizottság célja, hogy visszajelzéseket gyűjtsön az uniós minőségrendszerek, köztük a földrajzi árujelzők megértettségéről és megítéléséről. 

A nyilvános konzultáció az EU valamennyi hivatalos nyelvén 2020. január 27-ig érhető el. 

https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/initiatives/ares-2018-6538977/public-consultation_hu

A nyilvános konzultáció résztvevőinek lehetőségük van véleményt nyilvánítani a minőségrendszerek teljesítményéről, valamint arról, hogy miként lehetne javítani azok hatékonyságot és egyszerűsíteni az eljárásokat. 

Az Agrárminisztérium fontos és hasznos eszköznek tekinti a földrajzi árujelzőket, amelyekkel a minőségi agrártermékek versenyképessége fokozható.  Fontosnak tartjuk továbbá, hogy az érintettek minél szélesebb körének figyelmét felhívjuk erre a nyilvános konzultációra és elősegítsük, hogy Magyarország részéről minél több konstruktív, pozitív visszajelzés érkezzen a Bizottság felé. 

A kérdőív kitöltéséhez EU LOGIN regisztráció szükséges, ami könnyen elvégezhető. (útmutató a regisztrációhoz)

A kitöltött és véglegesített kérdőívek a felületről pdf formátumban letölthetők. Kérem, hogy a Bizottság részére megküldött válaszuk pdf verzióját részünkre is megküldeni szíveskedjenek a rvsk9ZrliMx0EyZ2lAYW0uZ292Lmh1 címre. 

Köszönjük együttműködésüket!