Szakmai fórum és oklevélátadás
2025. szeptember 19-én az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon (OMÉK) az Agrárminisztérium „Földrajzi árujelzők és védjegyek a vidék fenntartható boldogulásáért – a termelői közösségek jó gyakorlatainak bemutatásával ” címmel szakmai fórumot és díjátadó konferenciát tartott.
Tarpataki Tamás agrárpiacért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében kiemelte, hogy a Földrajzi Árujelző program eredményeként 2025-ben már 88 magyar földrajzi árujelző élvez uniós oltalmat. Legutoljára, az idén nyáron a Kőszegi bor eredetmegjelölése kapott uniós oltalmat. Az elmúlt időszakban ezeken felül a borászati termékek közül az Egri Bikavér, Egri Csillag és Füred eredetmegjelölések, valamint a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek közül a Medgyesi dinnye földrajzi jelzése került nemzeti oltalom alá és folyamatban van az uniós oltalmi eljárásuk. Ezeknek az új földrajzi árujelzőknek a bejegyzését a különböző tájegységek eltérő karakterű vagy ízvilágú termékei indokolják, amelynek köszönhetik egyedi értéküket és kiemelkedő minőségüket. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben egyre több termelői csoportosulás ismeri fel az oltalomból fakadó piaci előnyöket.
Az oklevél átadást követő szakmai fórum programja keretében a szakmai előadók felhívták az érdekeltek figyelmét az oltalomhoz fűződő támogatási lehetőségekre és piaci előnyökre. Az előadások foglalkoztak a nemzeti KAP hálózat feladataival, a földrajzi árujelzővel ellátott termékek előállítóit segítő KAP támogatási lehetőségekkel, a földrajzi árujelzőkre vonatkozó uniós jogi szabályozás termékjelölésre vonatkozó aktualitásaival és a földrajzi árujelzők fenntartható fejlesztésével. A szakmai fórumot záró pódiumbeszélgetésen az oltalmat élvező földrajzi árujelzőket kezelő termelői közösségek vezetőivel élénk eszmecsere zajlott, melynek során az uniós oltalom megszerzését motiváló tényezőket, a termelői csoportosulások működésének tapasztalatait és az oltalom használatának előnyeit vitatták meg a résztvevők.
A szakmai fórum programja és előadásai a Kapcsolódó anyagok menüpontban (jobbra) érhetőek el.