Hajdúböszörmény, 2024. május 25.

Fotó: Pelsőczy Csaba


XVII. Böszörményi Slambuc és HÍR Védjegyes Fesztivál


Dr. Nagy István agrárminiszter megnyitó beszédében kiemelte, hogy a 27. alkalommal megrendezett Böszörményi Slambuc Fesztivál igen nagy népszerűségre tett szert a régióban, sőt, azon túl is.  A rendezvény a Hagyományok-Ízek-Régiók, azaz HÍR védjegyesek találkozója is egyben.  Ez az esemény tehát a hagyományok és az ízek igazi ünnepe, amely arra figyelmeztet bennünket, hogy hagyományaink, jellegzetes, semmivel sem összehasonlítható kultúránk nemcsak megőrzendő kincs, de olyan forrás is, amelyből táplálkozhatunk.

Ezeknek a helyi erőforrásoknak a megőrzését segíti, a helyi identitás erősítését támogatja az Agrárminisztérium Hagyományok-Ízek-Régiók, azaz HÍR programja. 2010 óta már 216 hagyományos és tájjellegű termék kapta meg a felhatalmazást a HÍR védjegy használatára. A HÍR védjegyes termékek egyben a hungarikumok Ágazati Értéktárának szerves részét is képezik. A HÍR védjegy nem pusztán hagyomány és presztízs, de egyben gazdasági érték is. A termelők, termelői közösségek az éles piaci versenyben hitelesen tudják vele megkülönböztetni termékeiket a tömegtermékektől. Például azzal, hogy helyi alapanyagból, helyi munkaerővel, azaz fenntarthatóság szempontjai szerint készülnek. Márpedig tudjuk, hogy napjainkban egyre inkább előtérbe kerül a fenntartható gazdálkodás kérdése. Ezért a HÍR védjegy egyben garancia a minőségre és a fenntarthatóságra is. Egyben kiemel, egyedivé tesz, rangot ad. Hasonló célt szolgálnak a földrajzi árujelzők is. Az Agrárminisztérium 2015-ben meghirdetett Eredetvédelmi programjának eredményeként Magyarország 87 uniós oltalom alatt álló földrajzi árujelzős termékkel büszkélkedhet, melyek ezáltal már a hungarikumok Magyar Értéktárát is gyarapítják, azaz kiemelkedő nemzeti értékként tartjuk számon őket. A HÍR program szakmai jelentőségét és értékét mutatja az a tény is, hogy több földrajzi árujelzőnk is egy HÍR védjegyes termék elnevezéseként került be az Eredetvédelmi programba. HÍR védjegyes és földrajzi árujelzős termékeinkre méltán lehetünk büszkék, hiszen ezek a termékek a hazai és a külföldi vásárlók által is keresettek és mindenki szívesen kapcsolja össze azzal a szóval, hogy magyar.

A rendezvényen annak az évfordulóját is ünnepeltük, hogy pontosan egy éve itt alakult meg a Hagyományok-Ízek-Régiók program első, észak-alföldi regionális központja, Hajdúböszörmény Város Önkormányzata támogatásával és a Civilek a Lakóhelyért Egyesület szakmai közreműködésével.  

E jeles alkalomból ismét itt, a hajdúböszörményi Tájházakban tartották a HÍR védjegy Bíráló Bizottság ülését, ahol 8 pályázó 11 terméke került terítékre.

A HÍR védjegyesek találkozója keretében Magyarország négy HÍR régiója mutatkozott be:

 

Dél-Alföld

Orosháza és Térsége Gazdakör

Az Orosháza és Térsége Gazdakör, mint a Dél-Alföldi HÍR régiós központra jelölt szervezet kistermelő és kézműves tagozatával vett részt a kiállításon, a tagozat vezetője, Vincze Attila szervezésében.  A Gazdakör 2007 óta minden év kora tavaszán rendezett Orosházi Hagyományok - Ízek fesztivál keretében egyre népszerűbb a Kárpát-medencére kiterjedő hagyományos termékek versenye, amely az idén innovációs díj kategóriával bővült. A gazdakör kistermelői és kézműves tagjai sikeresen szerepelnek évről évre a Magyar Ízek országos versenyén és rendszeresen megméretik magukat külföldön is. 

-          Pacsika Mónika népművész, mézeskalács készítő és az orosházi hagyományos és innovációs verseny győztesei,

-          Dr. Székely Nóra Klára Pipitér Sajtműhely kézműves sajtjai és az orosházi HÍR védjegyes búzacsíramálé, sütőipari termékek és száraztészták.

Észak-Magyarország

Trizsi Ízek Szociális Szövetkezet kézműves lekvárjai és szörpjei szerepelnek a Trizsi Értéktárban (2015), valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Értéktárban (2024), Nők Lapja Food Awards 2022 nyertes, OMÉK 2023 HIDA Díjas Szociális Szövetkezet.

Hangony Község Önkormányzata Begyerő termékbemutatója

Az angyalbögyörő egy hagyományos magyar étel, ami krumplis nudli vagy burgonyametélt néven is ismert. A palóc vidék Gömöri tájain a bögyörőt begyerőnek ejtik.

Közép-Dunántúl

Magyarpolányi Német Nemzetiségi Egyesület

A Bakony szívében, Magyarpolányban, mint egy ékszerdobozban, számos gasztronómiai és kulturális értéket lelhetünk, ezek közül az ott élő svábok hagyományai szerint készülő Zsemletorma, Szilvás flekni és Színes kuglóf 2022-ben HÍR védjegyeset lett. Magyarpolány kiváló példát mutat a sváb hagyományok közösségi megélésére és innovatív módon való fejlesztésére, amely fenntartható boldogulást nyújt az ott lakóknak. A Polány közössége által 30 éve fenntartott pünkösdi passió előadás hagyománya Európában egyedülálló kulturális érték.    

Közép-Magyarország

A Magyar Szarvasgombász Szövetség KDHT miniszteri elismerő oklevélben részesült a magyar triflász hagyományok nemzetközi elismertetése érdekében végzett kiemelkedő szakmai tevékenységükért.

Céljuk a magyar szarvasgombászat hagyományának megújítása. A szarvasgomba értékét megteremteni a gasztronómiában és a kultúrában is, valamint visszahozni a régi kutyás gyűjtés hagyományát. Európában elsőként a Jászsági nyári szarvasgomba kapott uniós oltalmat 2021-ben. Korábban a Jászsági nyári szarvasgomba elnyerte a „Hagyományok - Ízek - Régiók” (HÍR) védjegy használati jogát is, majd követte őt a Homoki édes szarvasgomba. Jelenleg a Fehér szarvasgomba elismertetését szeretnék elérni.

A HÍR Bíráló Bizottság ülésének napirendjén a következő pályázatok értékelése és érzékszervi bírálata szerepelt:

2.1. Orosházi Tekergő (Dr. Székely Nóra Klára)

2.2. Menyasszonykalács (Hévízgyörki Asszonykórus Népművészeti Egyesület)

2.3. Begyerő (Kovács Béla Szilárd)

2.4. Kistermelői sajtok (Szilágyi Szabina)

2.5.Trizsi Ízek szilvalekvár és Konkordi szőlő szörp (Trizsi Ízek Start Szociális Szövetkezet)

2.6. Babos káposzta és borleves (Magyarpolányi Német Nemzetiségi Egyesület)

2.7. Krumpli laska és mákos/diós laska (Csernelyi Derelyések Hagyományőrző Egyesület)

2.8. Fehér szarvasgomba (Magyar Szarvasgombász Szövetség)